[subcontent;block=div] [subcontent.content]

Johann Willsberger zocht het hoger op | Ton Pieters | Leidse Courant

Datum: 12-03-1985

"Nederlandse top-keuken heeft grote vooruitgang geboekt..."

essen in europa

De jongste (jaarlijkse) sterrenregen, uitgestort over de nederzettingen van ettelijke vaderlandse restaurateurs en chef-koks, vanuit de bewolkte hemel van het Franse bandenconcern dat de  Michelin-gids als culinair gezaghebbend hanteert, heeft al aangetoond dat er een opwaartse lijn zit in onze professionele kookkunst. Ook volgens Franse smaak dus. Maar ook andere getuigenissen en vak-publicaties wijzen in die richting. Nu is er weer de vooraanstaande Westduitse culinair jounalist Johann Willsberger (sinds '76 tevens uitgever van het toonaangevende Gourmet Magazin), die glorie in de Nederlandse keuken ziet. Willsberger presenteerde begin van de maand het eerste exemplaar van het Gourmet Magazin nummer 35, dat als Leitmotiv heeft "Essen in Europa". Dat wil niet zozeer zeggen dat de Duitse stad Essen in Europa ligt, maar het gaat over Eten in Europa, in top-restaurants wel te verstaan.

gourmet-presentatie nummer 35

In dat nummer signaleert Willsberger "een geweldige vooruitgang in de culinaire prestaties van de top-restaurants in Nederland, in vergelijking tot het niveau van de Europese top-bedrijven". Het is een conlusie die zich al eerder aan ons opdrong, maar het is goed dat je het nu "ook eens van een ander hoort". Bij de presentatie van Gourmet Magazine nr.35 zei Willsberger onder andere: "De Nederlandse restaurants waren vroeger voornamelijk bekend voor hun kaart met de grote wijnen van de Bordeaux en Bourgogne. De afgelopen jaren heeft echter ook de keuken van een aantal Nederlandse restaurants aansluiting gevonden bij de Europese top".

dame ine

Dit moest maar eens gezegd. En Johann Willsberger, met zijn uitgelezen kennis van goede smaak, was met z'n presentatie van "Essen in Europa" aan het goede adres. Hij bood het eerste exemplaar "in den Niederlanden" aan in Noordwijk aan Zee, waar Ine Droogh (die als Dame - een Engelse high ranking titel voor vrouwen die er wezen mogen - best in de culinaire adelstand verheven zou mogen worden) als prima donna niet alleen gepatenteerd de hoogst gekwalificeerde wijnkaart in den lande hanteert maar ook nog de directie heeft over het een Michelin-ster voerende restaurant "De Graaf van het Hoogveen". Willsberger wist blijkbaar wel waar hij als voortijdige Abraham de mosterd moest halen. En Dame Ine vond dat hij gelijk had.

Koken is kunst

Overigens is een Duitse Gourmet-tentoonstelling, met als thema "Koken is kunst", ook van 15 tot en met 18 april bij de Inkoopcentrale HIC in Lisse te bewonderen: 50 van de meest aansprekende culinaire foto's van de afgelopen negen jaren Gourmet. Dit in het kader van de HIC à la carte-beurs.

culinaire video

Overigens is het seillant te weten, dat Willsberger zich eveneens bezighoudt met de ontwikkeling van culinaire video: recepten van Europese sterren-koks zijn nu ook verkrijgbaar op videocassette. Het wordt steeds spannender en gevarieerder vóór de geëmancipeerde beeldbuis: pa kijkt naar de verzamelde werken van Onze Ouwe of Shakespeare, en ma-lief vergaart (op toestel 2) gegevens voor een smakelijke hap......

 

  • Hure de saumon
  • Huzarensalade met mayonaise
  • Les huîtres aux épinards à l'estragon et à l'huile de noix
  • La gourmandise de tuiles au coulis de fruits de la passion

 

  

Auteur: Ton Pieters | Leidse Courant